Header image Alaska en Canada


Phillip de Graaff
  HOME ::
   
 
Alaska en Canada

 
       

 

 

Alaska 2

 

Toen we vanmorgen wakker werden, voeren we al in de wateren van Alaska. Het was fantastisch mooi weer. In een buitenhaven van Sitka werd het schip heel rustig aangemeerd. Ongelooflijk dat dit met zo’n groot schip kan; het leek alsof er een baby in de wieg werd gelegd. We moesten even wachten maar toen bracht een shuttlebus ons naar het stadje Sitka.

 

De besneeuwde toppen van Alaska

Sitka is qua oppervlakte de grootste stad van de VS. Het oogt echter als een klein plaatsje. De naam Sitka is afgeleid van een naam van de Tlingit, een volk dat hier toen woonde. Aan het einde van de 18e eeuw werd dit plaatsje aan de westkust van het Baranofeiland gesticht door de Russische Alexander Baronov. De Russen verdreven de Tlingit naar de andere kant van het eiland. Hij noemde het plaatsje Novoarchangelsk, dat later tot Sitka werd hernoemd. In 1867 werd Alaska aan de VS verkocht.

Sitka is een gezellig plaatsje met leuke authentieke gebouwen, totempalen en de daar bekende replica van de St. Michaels kerk, een honderdjarige Russische kathedraal die in 1966 afbrandde.
Totempalen kunnen niet worden gelezen als hiërogliefen Je moet de geschiedenis kennen om ze te kunnen duiden. Op het totemplein staat een totempaal die de tweehoofdige adelaar laat zien die staat voor het Russische erfgoed.


De St. Michaels kathedraal

Authentieke houten gebouwen

 

In dit erfgoed zijn winkels gevestigd

Symbool voor de goudzoeker uit de tijd van de Goldrush

Deze eland als publiekstrekker in de winkel

Deze enorme kabeljauw trok meteen onze aandacht

Deze totempalen zijn hol

Totempaal op het Totemplein

Op de totempaal op het Totemplein zie je aan de onderkant een beer. Deze vertegenwoordigt de Kaaqwaantaanstam. Onderaan, achter het bord verscholen, is ook een kikker. Deze vertegenwoordigt zowel de Kaaqwaantaan stam als de Kiks.ádi stam.


De holle totempalen zijn op verschillende plekken te vinden

Alaska is ook bekend om zijn dierenwereld. Bekend zijn o.a. de grizzlybeer, orka en andere walvissoorten, de zeeotter en de zeearend.

Nadat we een poosje in het stadje hadden rondgedwaald, was het alweer tijd om naar ons schip, de Celebrity Infinity, terug te keren. Het is niet zo’n heel groot schip, ongeveer 320 meter lang. Er kunnen 2170 passagiers op. Van de cruiseschepen waarop we hebben gevaren is dit toch wel de minste. Het is heel slordig onderhouden. Er zijn veel roestplekken terwijl het nog maar 14 jaar oud is. Verder is het voedsel veel en veel te zout en ook veel te zoet.


Een zeearend op zoek naar prooi

Het schip is al bijna klaar voor vertrek